Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A tüdőkapacitás növelhető, mégpedig légzőgyakorlatokkal
  2024-03-06 23:27:10, szerda
 
  A testünknek nagyon sok funkciója van, az egyik legalapvetőbb a légzés. A tüdőre sok feladat hárul: fontos szerepet játszik a sejtjeink oxigénellátásában, illetve a légcserében. Mégis szinte csak akkor gondolunk a tüdőnk egészségére, amikor valamilyen betegségünk, például nehéz légzésünk van. Azonban léteznek olyan célzott légzőgyakorlatok, amelyek megnövelik a tüdő kapacitását, illetve a tüdő funkcióit is javítani tudják. Cikkünkben bemutatjuk, hogy milyen fontos szerepe van a tüdőnek, és néhány légzőgyakorlatot is ismertetünk, amellyel fokozhatjuk a tüdő kapacitását.

A tüdőkapacitás nem más, mint a tüdő maximális levegőtartama, míg a tüdőfunkció azt jelenti, hogy a tüdő mennyire hatékonyan működik az oxigén és a szén-dioxid cseréjében. A megfelelő tüdőkapacitás és -funkció kulcsfontosságú az általános egészség és jóllét szempontjából, hiszen így a szervezetünk elegendő oxigént tud felvenni, és hatékonyan képes a légcserére. A csökkent tüdőkapacitás és a károsodott tüdőfunkció kialakulásához sok minden vezethet: ülő életmód, öregedés, légszennyezettség, dohányzás.

A légzőgyakorlatoknak nagyon fontos szerepük van: növelik a tüdőkapacitást és javítják a tüdőfunkciókat. A mélylégzés-technika például segít hatékonyabban oxigénnel ellátni a vért, így tudja biztosítani, hogy a sejtek megkapják a működésükhöz szükséges oxigént.

A légzőgyakorlatok megnyújtják és megerősítik a tüdő szöveteit, ezzel is fokozva a rugalmasságukat és megakadályozva a merevségüket, ami tüdőproblémákhoz vezethet.

Mint minden izmunk, így a légzéshez használt izmok is megerősíthetők, ami jobb általános tüdőfunkciókhoz vezethet. A mélylégzés-technika még a tüdő izmainak megerősödésében is segít.

A légzőgyakorlatok egyfajta relaxációs technikaként is működnek, hiszen elősegítik a nyugalom érzését, csökkentik a stresszt, és oldják a szorongást.

Amennyiben fokozódik a tüdőkapacitás, akkor a testünk hatékonyabban tudja kezelni a fizikai terhelést, ezzel is javítva az állóképességünket.

Többféle légzőgyakorlat is létezik, mi most csak egyet-kettőt mutatunk be a kedves olvasóknak. Az egyik légzőgyakorlat a hasi légzés. Üljön le egy székre vagy feküdjön le kényelmes pozícióba a hátára. Helyezze az egyik kezét a mellkasára, a másik kezét pedig a hasára. Lélegezzen az orrán keresztül jó mélyeket. Éreznie kell, amikor a tüdő megtelik oxigénnel, ahogy a gyomra is kitágul. A kissé összeszorított ajkai között engedje ki a levegőt. Közben lazítsa el a hasát. Ismételje ezt a gyakorlatot kb. 8-10 percig.

Az ajaklégzés is egy nagyon jó technika. Lélegezzen az orrán keresztül, miközben kettőig számol (két másodperc). Közben szorítsa össze az ajkait. Fújja ki a levegőt lassan és egyenletesen az összeszorított ajkain keresztül. Ismételje a gyakorlatot, de egyre növelje a másodpercek számát a levegővétel esetében.

Az orrlégzés menete: egyik ujjunkkal fogjuk be az egyik orrlyukunkat, majd lélegezzünk a másik orrlyukon, azaz vegyünk egy mély levegőt. Fogjuk be mindkét orrlyukat és egy rövid ideig tartsuk benn a tüdőben a levegőt. Vegyük el az egyik ujjunkat az egyik orrlyukunkról, fújjuk ki a levegőt, majd ismételjük meg a másik orrlyukunkkal is. Ismételjük meg a gyakorlatot többször egymás után.

A légzőgyakorlatokat mindenképpen építsük be a napi rutinunkba. Ehhez teremtsünk kellemes környezetet. A légzőgyakorlatok jól párosulnak a meditációval és a jógával. Hallgassunk közben a testünkre, ha szédülünk vagy rosszul érezzük magunkat, akkor mindennap csak keveset gyakoroljunk, majd növeljük kicsivel mindennap a légzőgyakorlatokra szánt időt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Címkék: légzőgyakorlatot, légzőgyakorlatok, tüdőproblémákhoz, rugalmasságukat, megerősödésében, tüdőfunkciókhoz, kulcsfontosságú, tüdőfunkciókat, megakadályozva, megerősíthetők, légzőgyakorlat, tüdőkapacitást, kialakulásához, összeszorított, tüdőkapacitás, orrlyukunkkal, hatékonyabban, levegőtartama, legalapvetőbb, orrlyukunkról, szempontjából, technikaként, szervezetünk, egyenletesen, merevségüket, meditációval, működésükhöz, gyakoroljunk, mindenképpen, orrlyukunkat, megerősítik, biztosítani, ismertetünk, tüdőfunkció, fokozhatjuk, kapacitását, testünknek nagyon, egyik legalapvetőbb, sejtjeink oxigénellátásában, tüdőnk egészségére, tüdő kapacitását, tüdő funkcióit, tüdő maximális, tüdő mennyire, szén-dioxid cseréjében, megfelelő tüdőkapacitás, általános egészség, szervezetünk elegendő, csökkent tüdőkapacitás, károsodott tüdőfunkció, sejtek megkapják, működésükhöz szükséges,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Nem számIt  Garai Gábor - Takarítás  Hazára minden embernek szükség...  Szép álmokat!  Akarat  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Akik bántanak téged  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  A kételkedés kezelése  Png kutya  Mai harmónia kártyám  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Makszim Gorkij gondolata  Kellemes délutánt kívánok  Nem méltó hozzád  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Reggel van  Facebookon kaptam  Hiányzik  Neked tudnod kell  Lóhere  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Éretlen vers  Az igazi szeretetért rendszeri...  Akarat  Facebookon kaptam  Akarat  Fehér virág  Ami embereknek lehetetlen, az...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Alázat  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Csak a fogyatkozás látható  Nem méltó hozzád  Bertolt Brecht -től idézet  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fehér virág  Ágai Ágnes – Csendélet  Régi emberek, akikre máig büsz...  Reménység és erő Krisztustól e...  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Tanuld meg ezt a versemet  Szép estét kedves látogatóimna...  Fekete István - Akác  Png férfi  Makszim Gorkij gondolata  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Kellemes délutánt kívánok  A televizió nem a kultúrát kép...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Zilahy Lajos gondolata  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Albert Einsteinről  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Nagyi telefonál  Png nő  Éretlen vers  Irgalom és ítélet  Png kutya  Akarat  Png cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Örülök, hogy látlak!  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Png fotel 
Bejegyzés Címkék
testünknek nagyon, egyik legalapvetőbb, sejtjeink oxigénellátásában, tüdőnk egészségére, tüdő kapacitását, tüdő funkcióit, tüdő maximális, tüdő mennyire, szén-dioxid cseréjében, megfelelő tüdőkapacitás, általános egészség, szervezetünk elegendő, csökkent tüdőkapacitás, károsodott tüdőfunkció, sejtek megkapják, működésükhöz szükséges, légzőgyakorlatok megnyújtják, tüdő szöveteit, légzéshez használt, tüdő izmainak, légzőgyakorlatok egyfajta, nyugalom érzését, testünk hatékonyabban, fizikai terhelést, kedves olvasóknak, egyik légzőgyakorlat, hasi légzés, székre vagy, egyik kezét, másik kezét, orrán keresztül, tüdő megtelik, kissé összeszorított, levegőt lassan, összeszorított ajkain, másodpercek számát, levegővétel esetében, orrlégzés menete, egyik orrlyukunkat, másik orrlyukon, mély levegőt, rövid ideig, egyik ujjunkat, egyik orrlyukunkról, másik orrlyukunkkal, gyakorlatot többször, napi rutinunkba, légzőgyakorlatot, légzőgyakorlatok, tüdőproblémákhoz, rugalmasságukat, megerősödésében, tüdőfunkciókhoz, kulcsfontosságú, tüdőfunkciókat, megakadályozva, megerősíthetők, légzőgyakorlat, tüdőkapacitást, kialakulásához, összeszorított, tüdőkapacitás, orrlyukunkkal, hatékonyabban, levegőtartama, legalapvetőbb, orrlyukunkról, szempontjából, technikaként, szervezetünk, egyenletesen, merevségüket, meditációval, működésükhöz, gyakoroljunk, mindenképpen, orrlyukunkat, megerősítik, biztosítani, ismertetünk, tüdőfunkció, fokozhatjuk, kapacitását, hallgassunk, megnyújtják, környezetet, gyakorlatot, levegővétel, egészségére, légcserében, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2587
  • e Hét: 27478
  • e Hónap: 58964
  • e Év: 263665
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.